admin
fnrs
PDF Afdrukken E-mail
BEGINNEN MET RIJLESSENJEUGD 5/7 JAARJEUGD VANAF 7 JAARVANAF 15 JAAR-VOLWASSENEN 
Beginnen met paardrijden

Omdat je op de dag van je eerste les nog niet weet hoe alles werkt, vragen we je om je te melden bij de bar in onze kantine. De instructrice neemt je dan mee naar de stallen en legt je alles uit.

 

De kleding die je nodig hebt

Het is niet erg als je voor je eerste les nog niet alle officiële kleding hebt. Het belangrijkste is je veiligheid. Te beginnen met je cap.
Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Er zijn een aantal normen waarmee fabrikanten kunnen aantonen dat ze aan deze richtlijn voldoen.
De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden.

Na de cap is schoeisel het belangrijkste. Als je nog geen rijlaarzen hebt, zijn rubber laarzen of hoog gesloten schoenen zonder
hak ook geschikt. Trek nooit sportschoenen of bergschoenen aan, daarmee kun je vast komen te zitten in de beugels.
Bij een broek is het belangrijk te letten op de naden. Als je nog geen rijbroek hebt, let dan op dat je een aangesloten broek
aantrekt die geen dikke naden aan de binnenkant van je been heeft, dit kan gaan schuren. Een spijkerbroek bijvoorbeeld, is daarom niet aan te raden. Een korte broek, rok of jurk is niet toegestaan. Let er bij je bovenkleding op dat het niet te strak of te wijd is. Doe de rits van je jas of bodywarmer dicht tijdens het rijden, want van wapperende delen kan je paard schrikken.