admin
fnrs
PDF Afdrukken E-mail

Uitleg FNRS manege wedstrijden:

De overstap naar FNRS manege wedstrijden.

Ruiters vinden het erg leuk om deel te nemen aan de gestructureerde FNRS ruiteropleiding. De instructeur bepaald in welke proef de betreffende ruiter in kan stromen.
We laten de ruiters echter niet in een te hoge proef instromen. Dit zou teleurstellingen te weeg kunnen brengen indien blijkt dat er pas na een zeer lange tijd een diploma wordt behaald. Daarbij komt dat ruiters niet in een hogere proef dan F5 mogen instromen. Aan te raden is te beginnen met de oneven proeven. Ruiters kunnen dan eerst een praktijkproef rijden voordat ze een proef inclusief theorie moeten afleggen.

Wie mogen de FNRS-proeven beoordelen?

Voor de beoordeling van de FNRS-proeven worden FNRS juryleden opgeleid middels de FNRS jurycursus. Zij zijn de enige bevoegde personen voor het jureren van de FNRS-proeven. Juryleden mogen beoordelen tot het niveau waarvoor een bevoegdheid behaald is. Het jurylid mag geen bloed- en aanverwanten jureren.

Waarom diploma's?

Teneinde de ruiters enthousiast te maken voor de FNRS-wedstrijden en om een ruiter een bepaalde kwalificatie te kunnen toekennen, heeft de FNRS gekozen om aan een bepaald bereikt niveau ook een erkenning/bevestiging te koppelen. Besloten is om FNRS diploma's in het leven te roepen. Indien een zeker niveau is bereikt, krijgen de ruiters een officieel FNRS diploma. Dit diploma is echter niet zomaar te behalen, bij een bepaald praktijkniveau moet de ruiter ook een theorie-examen afleggen. Als de praktijk en de theorie voldoende zijn ontvangt de ruiter een diploma.

Bij de volgende niveaus behoren FNRS diploma's:

F2, F4, F6, F8, F10, F12, F14, F16, F18, F20

Hoe wordt de theoretische kennis getoetst ?

De theorie-examens mogen worden afgenomen door het wedstrijdsecretariaat van de manege. Op de wedstrijddag moeten de ruiters die in aanmerking komen voor een diploma, een standaard theorie-examen afleggen. Dit examen bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Je mag niet meer dan drie fout hebben.

Hoe werken de promotiepunten (PP)?

Indien een ruiter een minimaal aantal punten behaalt voor een proef, dan krijgt hij een promotiepunt (PP). Bij voldoende promotiepunten kan een ruiter doorstromen naar een hogere proef. Er kan nooit opgegaan worden voor een hogere proef als de ruiter het voorgaande niveau nog niet behaald heeft.

F-proeven:

* Voor bijna alle F-proeven moeten minimaal 2 PP's behaald worden alvorens een ruiter mag door stromen naar een hogere proef.
* Met uitzondering van de diplomaproeven, hiervoor moet je 3 PP behalen om doorstroming naar de volgende F proef.
* Voor het behalen van een PP zijn minimaal 210 punten nodig.

Het leerboek "Leer paardrijden met plezier"

Het leerboek bevat achtereenvolgens het reglement, de leerstukken van de theorie-examens en alle proeven. Bovendien bevat het boek een uitgebreid naslagwerk waarnaar verwezen wordt vanuit de verschillende leerstukken. Deze is te koop op de manege voor €24,95.


Wil je meedoen;

Koop dan aan de bar een startcoupon, deze wordt verkocht voor € 17,50. (€22,50 voor een diploma-startcoupon)
Hierop vul je in; je naam, in welke klasse je mag starten en een voorkeur van paard / pony.
Deze startcoupon lever je in aan de bar. Op de dag zelf moet je je melden bij het wedstrijdsecretariaat met je ruiterpaspoort.

Een week voor de wedstrijd is je starttijd bekend, deze lijst hangt aan het prikbord en staat op de website. [STARTLIJST]

Je moet een uur voor je starttijd aanwezig zijn, want je mag ook losrijden.
Aan het eind van iedere groep is er een prijsuitreiking.

Wedstrijdkleding:

- Cap, Laarzen of chaps, witte handschoenen. (mag niet zwart of gekleurd zijn)

- Rijbroek wit, beige, zwart of blauw, ( mag niet gekleurd zijn)( desnoods een zwarte legging)

- zwart of donkerblauwe trui met daaronder een wit kraagje of een witte blouse met lange mouwen.

--- mag ook een bodywarmer zijn in een donkere kleur met daaronder een wit kraagje of een witte blouse met lange mouwen

- of het officiële rijtenue ( Rij-jasje.)